En träffsäker process

Published by David Jurkiewicz on

Fristad Plast, som grundades år 1967, arbetar idag i ett antal olika faser tillsammans med sina kunder. Inom formsprutning, stansning och bearbetning av folier samt gjutning av cellpolyuretan arbetar de från den första idén till färdig produkt. Andreas Andersson är projektledare inom formsprutning och har delat med sig av Fristad Plasts arbete med RS Production under de senaste två åren.

Fristadplast_900x522px.jpg

”Innan 2016 använde vi oss av ett eget system som var mycket enklare och vår utnyttjandegrad låg på strax över 70 %. Fördelarna med att få den här typen av system på plats har varit stora. Vi har kunnat få upp utnyttjandegraden till över 90 % under vissa perioder och vi har idag bättre översikt över vår beläggning. Vi har ökat vår omsättning, antalet order och vår tillgänglighet. De mätningar vi får tillgång till är så pass högupplösta att vi kan koda varje stopp. Vi kan gå igenom artikel för artikel och se varför vi tappar effektivitet.” berättar Andreas Andersson om de förändringar som har skett sedan 2016.

En levande lösning

Sedan Fristad Plast började använda sig av det nya systemet för datadriven produktion har Good Solutions hunnit göra ett antal lanseringar av ny funktionalitet. Dessa har sedan 2016 även blivit en del av Fristads dagliga produktionsarbete.

”Vi har bland annat fått tillgång till checklistor för kvalitetskontroller. Vid givna klockslag visas en checklista på maskinernas skärmar. Beroende på vad den handlar om så genomförs då exempelvis en mätning eller vägning och värdet förs in i listan.” fortsätter Andreas Andersson.

På sikt planerar Fristad Plast även på att addera den funktion för anrop som kommer att bli en del RS Production. Den kommer att göra det möjligt att ta emot meddelanden från maskinen direkt i telefonen eller annan mobil enhet. Detta för att göra operatören uppmärksam på produktionsstatus och för att kunna optimera arbetstiden inom verksamheten.

”Allteftersom att ny funktionalitet har adderats har vi snabbt kunnat ta del av fördelarna. Om det har varit något vi vill justera har vi kunnat få snabb och bra hjälp. Vi har även kunnat få rekommendationer på vilka rapporter som är mest relevanta för oss att använda oss av. Good Solutions har hjälpt oss identifiera de som kan hjälpa oss framåt.” fortsätter Andreas Andersson.

Fristadplast_2_900x522px.jpg

En framgångsrik integration

Samtidigt som RS Production introducerades byggde företaget även ut. Fristad Plast dubblade sin produktionsyta, fick ett nytt lager och en ny verkstad. Och parallellt med implementeringen av RS Production införde de även Monitor som affärssystem för verksamheten.

”RS Production har kunnat integreras med Monitor, vilket har gjort att all information alltid finns lättillgänglig och är uppdaterad. Hela kedjan från order, produktion, lagerinformation och efterkalkyl har sedan dess hanterats inom ramarna för den integrationen. Även arbetet med de två systemen har fungerat väldigt bra. Våra svar till våra kunder har blivit mycket mer träffsäkra.” avslutar Andreas Andersson.